Bitwa Regionów w Turze
24 czerwca 2023 r. w ujściu dorzecza Odry i Rudy w miejscowości Turze odbył się piknik z produktem polskim , którego organizatorem było MRiRW, KOWR, ARiMR i KRUS, pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Było to wydarzenie połączone z imprezą “Pływadła”– zjazd miłośników pływania na wszystkim co się da.
W wydarzenie zaangażowali się pracownicy PT KRUS w Raciborzu, którzy przygotowali stoisko informacyjno-promocyjne. Bitwę Regionów w Turzu, w której konkurowały Koła Gospodyń z trzech powiatów: raciborskiego, rybnickiego i wodzisławskiego (łącznie 11 kół) otworzył kierownik ARiMR w Raciborzu, Wiesław Danyłko. Przywitał zaproszonych gości: Władysława Gumieniaka wiceprzewodniczącego Rady Powiatu Raciborskiego, Agatę Ballarin, zastępcę Powiatowego Lekarza Weterynarii w Raciborzu, Kazimierza Lacha, przedstawiciela ODR w Raciborzu oraz Bolesława Tyborskiego, sołtysa Rudnika, Kazimierza Szweda z Nadleśnictwa Rybnik Lasy Państwowe, Marcina Nowaka Dyrektora Zarządu Zlewni w Gliwicach Wody Polskie, Wójta Gminy Gaszowice, Pawła Bugdola. Następnie dyrektor KOWR w Częstochowie Konrad Jarzyński oraz Teresa Pala dokonali otwarcia etapu I konkursu kulinarnego dla KGW pn. “Bitwa Regionów” w woj śląskim dla powiatu raciborskiego, rybnickiego i wodzisławskiego. Oceny potraw przygotowanych przez wszystkie 11 Kół Gospodyń Wiejskich dokonali: przewodnicząca Izabela Pietruszka, zastępca przewodniczącego Wiesław Danyłko oraz członek komisji Krystyna Lancman. Ocena potraw nie była łatwa, ponieważ poziom reprezentowany przez poszczególne KGW był bardzo wyrównany. Wszystkie potrawy były smaczne, starannie przygotowane i podane, wystrój stanowisk był przygotowany z uwzględnieniem elementów regionu. Trzecie miejsce zajęło KGW w Książenicach z potrawą konkursową: wołowa rolada z białymi i czarnymi kluskami, sos, sałatka z czerwonej i białej kapusty. Drugie miejsce KGW w Bojanowie z potrawą konkursową: policzki wołowe po Bojanowski. Pierwsze miejsce zajęło: KGW w Rudniku “Rudnickie Jabłonki” z potrawą konkursową: Bigos śląski z dziczyzny z kopytkami. Wszystkie KGW biorące udział w Bitwie Regionów otrzymały dyplomy oraz upominki ufundowane przez KOWR w Częstochowie. KGW które zajęło III miejsce otrzymało dodatkowo czek na 1000 zł, za II miejsce czek na 1500 zł, za I miejsce czek o wartości 2000 zł oraz nagrody ufundowane przez KRUS.