X Jubileuszowy Międzynarodowym Turniej Smaków w Węgrowie
W niedzielę 25 czerwca 2023 roku Placówka Terenowa KRUS w Węgrowie brała udział w X Jubileuszowym Międzynarodowym Turnieju Smaków na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego w Nowej Suchej o kielich Wojciecha Wielądko. Imprezą towarzyszącą była Bitwa Regionów.
Gościem specjalnym tegorocznej edycji był finalista Masterchef Polska, videobloger kulinarny i autor książek kucharskich Tomasz Strzelczyk.
Na stoisku KRUS został przeprowadzony pokaz środków ochrony osobistej stosowanej przy zabiegach chemizacyjnych oraz konkurs o BHP dla rolników pn. ,,Pracuj bezpiecznie!”. Konkurs ten ma na celu promowanie pozytywnych zachowań w środowisku pracy rolników i ich rodzin, a przede wszystkim oddziaływanie na poprawę bezpieczeństwa pracy poprzez upowszechnianie wiedzy o zagrożeniach i zasad bezpiecznej pracy.
Laureatami konkursu zostali:
– 1 miejsce zdobyła Pani Magdalena Roguska,
– 2 miejsce zdobyła Pani Grażyna Skarżyńska,
– 3 miejsce zdobył Pan Mirosław Zaboklicki.
Laureaci konkursu otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Warszawie.
Na stoisku KRUS udostępniono miejsce na baner i stolik dla TUW Agro Ubezpieczenia reprezentowanym przez Marcina Matysiaka – Regionalnego Dyrektora ds. Sprzedaży Oddziału w Warszawie.
Na scenie odbyły się koncerty zespołów: ZPiT “Sokołowianie”, Zespół Ludowy “Cegłowianie”, Zespół Ludowy “Staśkowiacy”, Zespół Ludowy “Miedzenianki” i Rodzina Fedorowych oraz wystąpiła Kapela Góralska “Ciupaga”.
Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Warszawie ufundowała również nagrody w konkursie Bitwa Regionów na regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty do którego przystąpiło 29 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu węgrowskiego. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Co więcej, jest to jednocześnie promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
Komisja Konkursowa jednogłośnie uznała, że zwycięzcą konkursu „Bitwa Regionów” jest KGW w Czaplach z ,,Chłopską golonką w kapuście”. II miejsce zdobyło KGW w Zarzetce z potrawą „Schab z niespodzianką z kopytkami w sosie z prawdziwków oraz surówką z białej kapusty”. Natomiast III miejsce zajęło KGW “Bliżej Nas” w Wólce Paplińskiej z ,,Karkówką pieczoną z żurawiną podaną z szarakami”.
Zostały przyznane również 3 wyróżnienia dla KGW w Jartyporach, KGW “Zofianka” w Żeleźnikach oraz KGW “Stokrotka” w Kozołupach.
Adam Kowalczyk – Kierownik Placówki Terenowej KRUS w Węgrowie podziękował Organizatorom za zaproszenie.