„Piknik z Produktem Polskim” i konkurs Kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów” w Powierciu
W dniu 17 czerwca 2023 roku w Powierciu na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego odbył się „Piknik z Produktem Polskim” i konkurs Kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów” – etap powiatowy. Plenerowa impreza zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem i frekwencją. To święto ściągnęło do Powiercia nie tylko mieszkańców gminy Koło, ale także mieszkańców okolicznych gmin, Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu kolskiego, samorządy z władzami gmin i przedstawicieli Starostwa Powiatowego w Kole. Swoją obecnością zaszczycił także Leszek Galemba, Poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz przedstawiciele instytucji działających na rzecz rolnictwa w tym: Krzysztof Buchelt – Z-ca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Poznaniu, Katarzyna Włodarczak – Z-ca Dyrektora Wielkopolskiego Oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Poznaniu, Mariusz Sroczyński – Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Koninie oraz Grzegorz Fiałkowski – Prezes Kutnowskiej Hodowli Buraka Cukrowego w Straszkowie. Swoje punkty i stoiska prowadzili: KOWR, ARiMR, ODR, Komenda Powiatowa Policji w Kole, Państwowa Inspekcja Pracy, Starostwo Powiatowe w Kole, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu, Gmina Koło oraz Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kole.
W czasie trwania wydarzenia Placówka Terenowa KRUS w Kole zorganizowała stoisko informacyjne, w którym pracownicy udzielali informacji z zakresu ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych rolników oraz świadczeń realizowanych przez KRUS. W stoisku promowano także bezpieczną pracę w gospodarstwach rolnych, przekazywano informacje dot. wypadków w rolnictwie i rehabilitacji. Pracownicy PT KRUS w Kole zorganizowali również kącik edukacyjny dla najmłodszych, gdzie dzieci układały puzzle i wypełniały kolorowanki edukacyjne związane z bezpieczeństwem w rolnictwie. Odwiedzający stoisko otrzymywali broszury i ulotki oraz materiały prewencyjne poświęcone zasadom bezpiecznej pracy w gospodarstwie rolnym. Stoisko informacyjne KRUS odwiedzili rolnicy z rodzinami ok. 50 osób w tym 23 osoby zasięgające bieżących informacji dotyczących spraw indywidualnych i ogólnodostępnych.
W rywalizacji kulinarnej dla powiatu kolskiego udział wzięło 13 Kół Gospodyń Wiejskich. Decyzją Komisji Konkursowej I miejsce zajęły Panie z KGW w Ochlach (Gmina Koło), II miejsce zdobyły gospodynie z KGW Rzuchów (Gmina Dąbie), a III miejsce KGW z Grzegorzewa (Gmina Grzegorzew). Wszystkie pozostałe KGW otrzymały dyplomy uczestnictwa w konkursie oraz listy gratulacyjne od Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ryszarda Bartosika .
Nagrody dla Kół Gospodyń Wiejskich stających na podium wręczyli: Krzysztof Buchelt – Z-ca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział terenowy w Poznaniu, Katarzyna Włodarczak – Z-ca Dyrektora Wielkopolskiego Oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Poznaniu, Monika Banasiak – Kierownik PT KRUS w Kole, Sylwester Chęciński – Wicestarosta Powiatu Kolskiego wraz z Waldemarem Banasiakiem – członkiem Zarządu Powiatu Kolskiego, Mariusz Sroczyński – Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Koninie.
Dla uczestników z terenu swoich gmin nagrody ufundowali także: Mariusz Rybczyński – Wójt Gminy Koło oraz Bożena Dominiak – Wójt Gminy Grzegorzew. Specjalną nagrodę dla zwycięskich w zmaganiach kulinarnych trzech Kół Gospodyń Wiejskich ufundował Grzegorz Fiałkowski – Prezes Kutnowskiej Hodowli Buraka Cukrowego w Straszkowie, którą jest uroczysta kolacja w Pałacu w Walewicach.
KRUS reprezentowali: Monika Banasiak – Kierownik PT KRUS w Kole, Tomasz Jaworski – Samodzielny Inspektor, Sylwia Antczak – Inspektor.