„Bitwa regionów” w powiecie starachowickim i skarżyskim
W dniu 28 sierpnia br. w miejscowości Mirzec podczas „Święta Gminy Mirzec” w ramach Bitwy Regionów odbył się Piknik z produktem Polskim, którego KRUS był współorganizatorem. W eliminacjach powiatowych konkursu kulinarnego uczestniczyło 10 Kół Gospodyń Wiejskich, 7 z terenu powiatu starachowickiego i 3 z terenu powiatu skarżyskiego, które przygotowały potrawy związane z regionem świętokrzyskim.
Komisja konkursowa w składzie:
- Jerzy Luba – kucharz zawodowy (przewodniczący komisji konkursowej),
- Tadeusz Jakubowski – Dyrektor KRUS OR Kielce,
- Dariusz Stachowicz – Zastępca Dyrektora KOWR,
- Stanisław Szyszkowski – Kierownik ARiMR BP w Starachowicach
za najlepszą potrawę obu powiatów wybrała – Porkę „Psiocha” przygotowaną przez KGW z Trębowca „Trębolanki” z gminy Mirzec. Drugie miejsce zajęła potrawa przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Brzezia „Brzezianeczki” z gminy Pawłów, a trzecie miejsce potrawa Koła Gospodyń Wiejskich z Trzeszkowa „Trzeszkowianki” z gminy Pawłów. Koło Gospodyń Wiejskich z „Trębolanki” będzie reprezentować powiat starachowicki i skarżyski na etapie wojewódzkim konkursu.
Podczas organizowanego wydarzenia Placówka Terenowa KRUS w Starachowicach przygotowała stoisko informacyjne, gdzie uczestnicy mogli dowiedzieć się o bezpłatnej rehabilitacji rolników, konkursie dla młodzieży „Moja Wizja Zero” oraz zmianach w ustawie o ubezpieczeniu społecznym rolników. Najmłodsi uczestnicy imprezy dożynkowej układali puzzle o tematyce osady pn. „KRUSIKOWO”.