II etap Konkursu Kulinarnego dla KGW ,,Bitwa Regionów”
W niedzielę 20 listopada 2022 r., odbył się II etap Konkursu Kulinarnego Dla Kół Gospodyń Wiejskich ,,Bitwa Regionów”. W wydarzeniu tym tradycyjnie już uczestniczyła Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w osobach Zastępcy Prezesa KRUS Moniki Rzepeckiej, Dyrektor OR KRUS Kraków dr Justyny Koseckiej oraz Michała Mrówki – Zastępcy Dyrektora OR KRUS Kraków. Tegoroczny półfinał został zorganizowany w siedzibie Małopolskiego Oddziału Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.Zwycięzcą konkursu zostało Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie za potrawę: „Knedle ze śliwkami”. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Smoniowice, a potrawa konkursowa to „Kokota drobiowa z musem jabłkowo-żurawinowym i smażoną kaszą gryczaną”. Trzecie miejsce przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich z Tymbarku za „Tymbarskie gołąbki z ziemniakami pod leśną pierzynką”. Zostało również przyznane jedno wyróżnienie – otrzymało je Koło Gospodyń Wiejskich w Skawie za potrawę „Opalany bób w towarzystwie pieczonego buraczka na moskolu, otulony bordowym szalem i okraszony sosem bryndzowym”.
W trakcie wydarzenia odbył się również panel dyskusyjny, na którym Dyrektor OR KRUS w Krakowie mówiła o zmianach w ustawie o ubezpieczeniu społecznym rolników w obszarze świadczeń i rehabilitacji.