II Etap VII Edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pt. „Bitwa Regionów” w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich
12.11.2022 roku w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich odbył się II Etap VII Edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pt. „Bitwa Regionów”. Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem, do udział zakwalifikowało się 29 kół z województwa wielkopolskiego. Na spotkanie przybyli również przedstawiciele okolicznych samorządów z władzami gmin i powiatu tureckiego jak również posłowie RP wraz z Sekretarzem Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Panem Ryszardem Bartosikiem, Zastępcą Prezesa KRUS Panem Markiem Surmaczem oraz Zastępcą Dyrektora OR KRUS w Poznaniu Panem Andrzejem Okpiszem. W spotkaniu wzięli udział również przedstawiciele instytucji działających na rzecz rolnictwa w tym: KOWR, ARiMR, ODR, WFOŚ, Lasy Państwowe oraz Agro Ubezpieczenia.
W czasie trwania imprezy Placówka Terenowa KRUS w Turku zorganizowała stoisko informacyjne na którym pracownicy udzielali informacji z zakresu prewencji oraz ubezpieczeń społecznych. Odwiedzający stoisko otrzymywali broszury i ulotki oraz materiały prewencyjne poświęcone zasadom bezpiecznej pracy w gospodarstwie rolnym. Stoisko informacyjne KRUS odwiedzały członkinie KGW oraz zaproszeni goście ok. 40 osób. Stoisko KRUS reprezentowali: Kierownik PT Robert Żółtaszek, Specjalista Leszek Bartosik.
W rywalizacji kulinarnej ostatecznie wzięło udział 28 KGW.
Wyniki II etapu Bitwy Regionów:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku – Barszcz zabielany z szarymi kluchami.
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Szurkowo – Królas w sosie z szagolami i ćwikłą.
III Koło Gospodyń Wiejskich w Słomowie „Słomowianki”- Gęś po wielkopolsku.
Wyróżniono:
▪ Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Sławsku – Barszcz na kwaśnicy z suszonymi owocami, suszonymi grzybami i szarymi kluskami;
▪ Koło Gospodyń Wiejskich w Rychtalu – Wyluzowana kaczka z Bogatej Krainy w nieformalnym związku z szarą kluską i modrą kapustą;
▪ Koło Gospodyń Wiejskich w Biernatkach – Królik w śmietanie podany z szagówkami i zasmażaną kapustą i kompot z owoców;
▪ Koło Gospodyń Wiejskich w Cichej Górze – „Plyndze z gnykiem”, czyli cichogórskie placki ziemniaczane z gulaszem.