KRUS uczestnikiem Pikniku z Produktem Polskim w Wąsoszu
W niedzielę 16 lipca 2023 r. na placu Szkoły Podstawowej w Wąsoszu odbył się Festyn Integracyjny, w ramach którego odbył się „Piknik z Produktem Polskim”.
Gospodarzem imprezy był Wójt Gminy Wąsosz oraz Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury i Sportu w Wąsoszu. Wśród zaproszonych gości byli m.in. Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Cyfryzacji, Posłowie RP, Starosta Grajewski, Wójtowie i przedstawiciele gmin oraz przedstawiciele instytucji regionalnych: OT KOWR w Białymstoku, ARiMR w Białymstoku, OR KRUS w Białymstoku.
Główną atrakcją wydarzenia był konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich – „Bitwa Regionów”, którego organizatorami było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. W kulinarnej bitwie na smaki rywalizowało 11 zespołów Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu grajewskiego, które przygotowały tradycyjne potrawy.
Podczas wydarzenia Placówka Terenowa KRUS w Grajewie zorganizowała stoisko informacyjne. Pracownicy Kasy udzielali informacji z zakresu ochrony życia i zdrowia w gospodarstwie rolnym, rehabilitacji leczniczej, ustawowej działalności KRUS. W trakcie imprezy odbyły się również pokazy wzorcowej odzieży roboczej, środków ochrony osobistej i wymiany osłony wału odbioru mocy. Odwiedzającym stoisko przekazano broszury i ulotki dotyczące bezpiecznej pracy w gospodarstwie rolnym. Pracownicy Kasy przeprowadzili też szkolenie dotyczące bezpieczeństwa pracy w gospodarstwie rolnym oraz konkursy dla dzieci i rolników. Konkurs dla dzieci pod nazwą „Bezpieczna wieś – Bezpieczne dzieci” cieszył się bardzo dużym powodzeniem. Laureaci konkursów otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez KRUS: dorośli – miarki zwijane 10 m, a dzieci – drewniane jo-jo, balony, długopisy.
Punktem kulminacyjnym Pikniku było rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego w Bitwie Regionów. Komisja konkursowa wyłoniła zwycięskie potrawy i KGW. Najlepszym daniem okazał się „Szary barszcz z ziemniakami” przygotowany przez KGW z Kieljan. Drugie miejsce zajęło KGW z Toczyłowa z potrawą „Rybne wariacje”, a trzecie miejsce KGW z Łękowa, przygotowując danie o nazwie „Łękowskie polędwiczki z kaczki z pieczonymi ziemniakami i surówka niebo w gębie”.
Przedstawiciel Kasy wręczył zwycięskim drużynom nagrody ufundowane przez KRUS.