Piknik z Produktem Polskim i „Bitwa Regionów” w powiecie ostrowieckim
Podczas powiatowo-gminnych dożynek, które odbyły się 3 września br. w Bałtowie w ramach „Bitwy Regionów” miał miejsce Piknik z Produktem Polskim, których KRUS był jednym ze współorganizatorów. Uczestnicy mieli możliwość degustacji regionalnych potraw przygotowanych z rodzimych produktów przez przedstawicielki czterech Kół Gospodyń Wiejskich, które reprezentowały powiat ostrowiecki w eliminacjach na szczeblu regionalnym.
Komisja konkursowa w składzie: Mariusz Bezak – profesjonalny kucharz i przewodniczący komisji konkursowej, Jarosław Ziemniak – Zastępca Dyrektora OR KRUS w Kielcach, Jacek Toś – Dyrektor Oddziału Terenowego KOWR, Michał Cichocki – Kierownik BT ARiMR w Ostrowcu Świętokrzyskim, dokonała wyboru laureatów.
I miejsce zajęło KGW w Dołach Biskupich za tarciok ziemniaczany z sakiewką schabową z sosem chrzanowym i zestawem surówek.
II miejsce przypadło KGW Swojskie Babki z Wólki Pętkowskiej za kotlet świętokrzyski podany z młodymi ziemniakami oraz sałatką z czerwonych buraczków z nutą śliwki.
Na III miejscu uplasowało się KGW Wólczanki z Wólki Bałtowskiej, które przygotowało piróg Wólecki w sosie z ziół znad Wolanki.
IV miejsce zajęło KGW Sarnówek, które przygotowało pierogi z mięsem i kapustą, pierogi świętokrzyskie z grzybami, kapustą i kaszą gryczaną oraz pierogi z serem i ziemniakami.
Podczas Pikniku na gości czekało wiele atrakcji, od kulinariów i konkursów dla Kół Gospodyń Wiejskich po występy zespołów artystycznych i zabawy dla dzieci. Dodatkowo pracownicy PT KRUS w Ostrowcu Świętokrzyskim przygotowali stoisko informacyjne, gdzie uczestnicy mogli dowiedzieć się o bezpłatnej rehabilitacji dla ubezpieczonych oraz o najistotniejszych zmianach w ustawie o ubezpieczeniu społecznym rolników.